Etiquetes

dimarts, 21 de maig del 2013

"TRACTAT DE GEOGRAFIA" de ISIDOR CÒNSUL


Molt més que un llibre de viatges. Aquest llibre (Premi Marian Vayreda 2008) és una guia de geografia humana i física. Diria un llibre personal i íntim, de geografia i història.

 L'autor descriu des de indrets i excursions de la seva infantesa i joventut fins els llocs que va visitar de gran.

Amb una narrativa magistral, afegeix als llocs que descriu les seves impressions i sentiments, detalls històrics, curiositats, fragments de la literatura que s'hi correspon, reproduint, a vegades petits fragments de peces literàries destacades i donant dades precises que descobreixen aspectes inèdits.

Podria posar molts exemples, però per triar-ne un, quan escriu sobre el seu viatge a Rússia (Sant Petersburg i Moscou) a més de la descripció dels trets característics de les ciutats, parla de quan la Montserrat Roig va fer estada a Sant Petersburg per escriure l'Agulla Daurada; on anava, que feia, el que li va passar amb el seu guia i intèrpret. I també de la desintegració de la URSS i de l'evolució de Rússia des de el comunisme al capitalisme: les seves causes i les seves conseqüències.

Hi apareixen dotzenes de personatges històrics, molta gent propera i no tant propera del món de l'art, la política i les ciències. que amb encertades pinzellades els presenta al lector amb tota la seva potència.

En resum, un llibre ofereix un munt d'estones de goig.

1 comentari:

  1. Me'n alegro que t'hagi agradat fins al punt de recomanar-ho als seguidors del teu blog. Era una gran persona l'Isidor.

    ResponElimina